Saturday, January 24, 2009

Virus Alert : Conficker Worm

2 hari lepas aku terbaca artikel dalam paper pasal Worm. Mayb baru kot. Nama die Conficker. Nama lain bagi worm ni Downadup. Lebih kurang 9 juta pc dh kena ngn worm ni. Di anggarkan die berjangkit pada kadar 1 juta pc dlm masa 1 hari. Power jgk worm ni boleh wat camtu. Hehehe...tabik silang la sape yg buat mende alah nih. So far it risk only low to home user n corporate user. Tp kn...kalau dah worm ni mmg menyusahkan. X kire la low ke high ke medium ke. Worm tetap worm. Xkan nk bazirkan ruang dlm hard disk kite kasi kt die utk beranak. Wugi woo + menyusahkan.


Korang boleh rujuk kat website yg aku senarai kat bawah ni :

Dalam web² kat atas tu ade cara manual untuk cari n delete fail worm nih. Tp korang kena berani tanggung risiko la psl cara manual ni ade kaitan ngn registry window korang. Tersilap delete...jawabnye jd bengong la pc tu. Tp kire bernasib baik la kalau die jadi bengong. Buat nye xleh nk loading terus...x ke nayer tuh. Hehehe....

Kalau korang nak software yg free pun ade. Korang boleh check kat website nih -> emisoft.

Link untuk free download : a-squared Free 4.0

4 comments:

Tirana said...

Kenapa agaknya orang cipta worm tu ye.. Sengaja nak menyusahkan orang lain atau enjoy tengok orang lain susah...

Soulfree said...

Hehehe..mayb sebab hobby die kot.

etomyam said...

us tu, x penah dengar la pulak nama tu

Soulfree said...

Dah dekat sebulan jugak virus ni ade. Bab² mmg kena amik tau jgk. Harddisk kite boleh ganti. Tp data dlm tu mane mau cari ganti. Skali ilang blum tentu kite dpt balik. X masuk masa yg kita habiskan untuk collect data atau buat keje lagi tu. Time is precious.

Template by - Abdul Munir - 2008