Wednesday, November 12, 2008

Be Or Not To Be ???

Be or not to be??? To be what exactly? Hehehe... To be a lecturer. Ngaaaa.... Perkataan yg cukup buat aku gementar. Jadi lecturer ni cam jadi cikgu jgk la. Tanggungjawab die tu yg buat aku terpikir2 nih.

Petang semalam aku main YM ngan lecturer aku masa aku kat kolej dulu buat diploma. Kebetulan lak aku masuk web bekas kolej aku tuh. Terpandang iklan jawatan kosong. Check aje la. Sambil2 sembang2 ngan lecturer aku tuh...aku tanye la pasal jawatan kosong kat kolej tu. Die tanye aku nak ke keje kat situ as a lecturer or mayb a tutor. Aku cakap x kesah mane2 pun. Pastu die nak tolong ekjas kan tempat utk aku kat situ. Segan ler pulak aku jadi nyer. Die cakap senang je kalau aku nak masuk keje pasal aku ex-student kt situ. So senang la nak berurusan ngan orang atasan. Siap suruh aku call on the spot kt bahagian human resource. Yg incharge bahagian human resource tu still kenal aku. Mane x nyer...dulu aku ngan die asyik saling kena mengena. Hahaha....

Petang tu jugak la aku tanye pendapat abah aku. Abah aku cakap ok jer. Die nak try tanye pengerusi kolej tu yg kebetulannye seangkatan ngan abah aku masa bergelar warga pendidik. Die org saling kenal. Aku lak makin serba salah jadi nye. Bahagian ma aku lak nyer...die cakap elok la tu. Masuk dulu keje kat kolej tu...sambil ngajar kat situ sambil buat Master. Hadusla...study lagi. Aku rasa kepala aku ni pn dh naik tepu bab study nih. Fening2 lalat dh aku.

Sekarang ni dalam keadaan serba serbi, salah betul, tolak tambah, darab bahagi....dan sewaktu dengan nye. Antara kelemahan aku dalam bab2 ni...aku ni gemuruh bile cakap depan orang ramai...mudah nak angin kalau ape yg aku ajar orang susah nak faham... Hahaha... Sebab tu la dari dulu aku x nak masuk dlm profession perguruan as a lecturer or a teacher.

Cakap bab gemuroh tuh...masa kat U dulu aku bab presentation ni aku kasi kat orang. Aku cuma wat keje...give ideas...give instructions...organize group works...n planner a.k.a Tok Dalang. Weh..jadi Tok Dalang or masterminde nih susah jugak tau. Banyak nak kena pikir...backup plan kena siap2. Kalau x...x menjadi keje nyer.

Tadi sebelum aku nak tdo...aku ade la baca 1 artikel dalam web. Aku sukakan gaya penulisan blogger nih. Kupasan yang beliau buat...cukup padat. Pada pendapat aku...beliau ni seorang yang bijak berfikir kehadapan. Tajuk artikel die Artikel 153. Kalau korang nak baca korang boleh masuk url nih : http://www.kempenkitamestibersatu.com/2008/11/07/artikel-153/

Artikel ni panjang jugak. Aku siap save artikel beliau dlm words. Esok aku cuba quotes petikan dalam artikel tu kat sini. Kalau korang rajin korang boleh masuk la url yg aku kasi kat atas tuh.

Till tomorrow...

Wassalam

4 comments:

Tirana said...

Soulfree,

Mula-mula aje kot yang berdebar nak cakap depan orang ramai..nanti dah lama-lama jadi biasa la tu..hehehe..(pandai nasihat orang, saya pun serupa, tak berani cakap depan orang ramai..hehehe..)

Tapi sesuatu kalau tak dimulakan, sampai sudah dok macam tu aje.. We have to start somewhere. Fobia bercakap depan orang ramai hanya boleh diatasi dengan bercakap depan orang ramai..kena buat langkah pertama.. (nasihat untuk diri saya jugak ni..hehehe)

Soulfree said...

Betul akak. Ape2 pn kena start jugak from something. Cuma kena cari kekuatan utk start tu la yg susah sket. Dah boleh start....jalan nye x hengat la.

etomyam said...

zaman sekarang ni, okay apa jadi lecturer, mula2 masuk paling kurang dah dapat gred 45, wokehlah tu, antara kerjaya yg menarik

Soulfree said...

Betul tuh. Cuma nye persedian dr segi mental jer yg blum kuat lg neh. Hehehe... Lgpun lecturer kolej swasta. Beza ckit dr IPTA.

Template by - Abdul Munir - 2008