Friday, November 14, 2008

Check Background Running Application

Kali ni nak tunjuk cara camne nak tau program ape yg running kt blakang pc korang. Program2 ni termasuk la program yg korang tengah bukak mase nih. Ikut step kat bawah ni.

# Langkah 1

- Klik kanan atas taskbar kt bawah pc korang tuh. Pastu akan kuar pic yg macam kat bawah nih.

Photobucket

- Klik Task Manager. Kalau nak cepat tekan butang "Alt + Ctrl + Delete" kat keyboard skaligus. Nanti akan kuar picture cam kat bawah nih.


Photobucket

- Klik bar Processes. Sekarang korang akan nampak program ape yg running kt background. Suggestion aku...maximum background process x lebih dari 50. Yang aku nyer ni 45 pasal aku ade bukak byk program time nih.

# Langkah 2

- Salah 1 cara yg aku guna untuk kurangkan running program. Aku guna cara msconfig. Mula² klik Start>Run. Rujuk gambar kt bawah nih.


Photobucket

- Then taip msconfig dalam box yg akan kuar nanti.


Photobucket

- Then klik ok. Pastu akan kuar lagi box. Yang ni yang penting dalam proses nih.

Photobucket

- Dalam tu banyak proses yg di tick. So...korang untick or uncheck dlm box sebelah kanan tu untuk program yg korang x nak running kt background. Selain daripada tu...tujuan yg ni untuk kurangkan program yg autorun masa korang bukak or sedang guna pc.

- Dah settle nanti..korang click apply then ok. Nanti die tanye la nak restart pc ke x. Suggestion aku...restart la pc. Lepas pc restart...akan kuar box tanye ape ntah. Aku x hingat daa... Yg aku tau nyer...aku tick/check kn box die tuh. Lepas tu x kuar la lepas kite restart/shutdown pc tu nanti.

Itu jer la kot. Nanti aku bgtau la cara nak kasi ringan sikit pc dengan cara godek performance pc. Lain kali la yer....

6 comments:

Tirana said...

Salam Soulfree..

Method ni untuk window aje kot ye.. Apple Mac, lain sikit method nya..

Soulfree said...

Wassalam...iyer akak. Just for Windows only. Xde Apple Mac so...x reti la nak godek2 die. Hehehe

Erinsza said...

oh mcm tu ye fairuz nie kite mcm nak check background running yek, akak tahu.

Soulfree said...

Iyer...checking background running program. Yg command "msconfig" tu untuk disable certain program from running at window startup. X semua program tu kite guna.

Mohd Kamal said...

nk tggu nxt n3 plak. pc gua dh berat semacam je..

Soulfree said...

Tunggu??? Hehehe... Berat camne tuh? Dh check ke running programs? Brape byk die proses?

Template by - Abdul Munir - 2008